Hiivataikinaleivonnaiset

Pulma Mahdollinen syy Näin korjaat
Leivonnaiset matalia

Huonot jauhot

Tarkista jauhojen laatu 
 
  Liian pehmeä taikina Vähennä nesteen määrää
  Liian pitkä nostatusaika Lyhennä nostatusaikaa
  Liian mieto paistolämpö Anna leivonnaisten nousta lämpimässä, mutta ei kuumassa paikassa 
Leivonnaiset kovia

Liian kiinteä taikina

Lisää rasvan/munien/nesteen määrää
  Liian lyhyt alustus tai kohotus Alusta ja kohota taikina kunnolla
  Matala paistolämpötila Nosta uunin lämpätilaa
  Pitkä paistoaika Lyhennä paistoaikaa
Pinta repeilee Liian lyhyt kohotusaika Anna leivonnaisten kohota rauhassa
  Kylmä, vetoinen kohotuspaikka Tarkista, että kohotus tapahtuu lämpimässä, vedottomassa paikassa
  Pinta kuivunut ennen paistoa Peitä leivonnaiset leivinliinalla kohottamisen ajaksi
Kirjava pinta Epätasainen voitelu Voitele kohonneet leivonnaiset huolellisesti
Epätasainen huokoisuus Huolimaton kohonneen taikinan vaivaus Vaivaa taikinasta huolellisesti ilmakuplat pois
  Liian pitkä nostatus Lyhennä nostatus 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Murotaikinaleivonnaiset

Pulma Mahdollinen syy Näin korjaat
Muropohja liian kova Liian vähän rasvaa tai nestettä Lisää margariinia tai nestettä
  Taikina sekoitettu huonosti Sekoita taikina huolellisesti, mutta älä vaivaa liikaa
  Liian alhainen paistolämpötila Nosta paistolämpötilaa
Muropohja on raaka Liian pehmeä taikina Lisää taikinaan jauhoja
  Liian lyhyt paistoaika Pidennä paistoaikaa
  Liian kylmä tai epätasainen uunin lämpötila Tarkista uunin lämpötila

Sokerikakkuleivonnaiset

Pulma Mahdollinen syy Näin korjaat
Sokerikakku laskee                

Munia ja sokeri vatkattu liian vähän 

Vatkaa muna-sokerivaahtoa kauemmin
  Munat liian kylmiä ja siksi eivät vatkautuneet kunnolla normaaliajassa Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita
  Vatkauskulho tai vatkaimet rasvaisia,jolloin munavaahdon syntyminen estyy Käytä puhtaita ja kuivia välineitä
  Liian paljon sokeria tai liian paljon jauhoja Tarkista ainesuhteet
  Liian kuuma paistolämpö tai väärä taso uunissa Alenna paistolämpötilaa ja paista alimmalla ritilätasolla. Älä avaa uunin luukkua paiston alkuvaiheessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lehtitaikinaleivonnaiset

Pulma Mahdollinen syy Näin korjaat
Leivonnaiset kaatuvat Taikinan lepoaika ennen paistoa liian lyhyt Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa
Leivonnaiset sitkeitä

Liian kova taikina

Lisää nestettä 
  Taikinaa sekoitettu liikaa Sekoita aineet tasaiseksi, älä vaivaa
  Taikinan lyhyt lepoaika Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa

Lähde: www.sunnuntai.fi