Hiivataikinaleivonnaiset
Pulma | Mahdollinen syy | Näin korjaat |
Leivonnaiset matalia |
Huonot jauhot |
Tarkista jauhojen laatu |
Liian pehmeä taikina | Vähennä nesteen määrää | |
Liian pitkä nostatusaika | Lyhennä nostatusaikaa | |
Liian mieto paistolämpö | Anna leivonnaisten nousta lämpimässä, mutta ei kuumassa paikassa | |
Leivonnaiset kovia |
Liian kiinteä taikina |
Lisää rasvan/munien/nesteen määrää |
Liian lyhyt alustus tai kohotus | Alusta ja kohota taikina kunnolla | |
Matala paistolämpötila | Nosta uunin lämpätilaa | |
Pitkä paistoaika | Lyhennä paistoaikaa | |
Pinta repeilee | Liian lyhyt kohotusaika | Anna leivonnaisten kohota rauhassa |
Kylmä, vetoinen kohotuspaikka | Tarkista, että kohotus tapahtuu lämpimässä, vedottomassa paikassa | |
Pinta kuivunut ennen paistoa | Peitä leivonnaiset leivinliinalla kohottamisen ajaksi | |
Kirjava pinta | Epätasainen voitelu | Voitele kohonneet leivonnaiset huolellisesti |
Epätasainen huokoisuus | Huolimaton kohonneen taikinan vaivaus | Vaivaa taikinasta huolellisesti ilmakuplat pois |
Liian pitkä nostatus | Lyhennä nostatus |
Murotaikinaleivonnaiset
Pulma | Mahdollinen syy | Näin korjaat |
Muropohja liian kova | Liian vähän rasvaa tai nestettä | Lisää margariinia tai nestettä |
Taikina sekoitettu huonosti | Sekoita taikina huolellisesti, mutta älä vaivaa liikaa | |
Liian alhainen paistolämpötila | Nosta paistolämpötilaa | |
Muropohja on raaka | Liian pehmeä taikina | Lisää taikinaan jauhoja |
Liian lyhyt paistoaika | Pidennä paistoaikaa | |
Liian kylmä tai epätasainen uunin lämpötila | Tarkista uunin lämpötila |
Sokerikakkuleivonnaiset
Pulma | Mahdollinen syy | Näin korjaat |
Sokerikakku laskee |
Munia ja sokeri vatkattu liian vähän |
Vatkaa muna-sokerivaahtoa kauemmin |
Munat liian kylmiä ja siksi eivät vatkautuneet kunnolla normaaliajassa | Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita | |
Vatkauskulho tai vatkaimet rasvaisia,jolloin munavaahdon syntyminen estyy | Käytä puhtaita ja kuivia välineitä | |
Liian paljon sokeria tai liian paljon jauhoja | Tarkista ainesuhteet | |
Liian kuuma paistolämpö tai väärä taso uunissa | Alenna paistolämpötilaa ja paista alimmalla ritilätasolla. Älä avaa uunin luukkua paiston alkuvaiheessa. |
Lehtitaikinaleivonnaiset
Pulma | Mahdollinen syy | Näin korjaat |
Leivonnaiset kaatuvat | Taikinan lepoaika ennen paistoa liian lyhyt | Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa |
Leivonnaiset sitkeitä |
Liian kova taikina |
Lisää nestettä |
Taikinaa sekoitettu liikaa | Sekoita aineet tasaiseksi, älä vaivaa | |
Taikinan lyhyt lepoaika | Anna taikinan levätä rauhassa ennen paistoa |
Lähde: www.sunnuntai.fi
Kommentit